Vi skal have papir på det!

Der er mangt og meget her i livet vi skal have papir på. Særligt som privatpersoner. Der er også papir vi måske ikke får lavet, som kan have store økonomiske konsekvenser for os. Det kan være en ægtepagt eller testamenter.

Det samme gælder når man driver virksomhed. Det er vigtigt at have papir på det vigtigste.

Hvis man driver virksomhed flere sammen, er en ejeraftale en god ide. Hvis man sælger andres produkter, er en salgs- eller distributionsaftale en god ide. Det er det også, hvis man har andre til at sælge ens egne produkter. Har man ansatte eller er man selv ansat, er en ansættelseskontrakt en rigtig god ting. Skaber man eller bruger man rettigheder, så er en aftale om rettighedsregulering en nødvendighed. Og sådan kan man blive ved.

Men det er utroligt så ofte, man som advokat oplever, at der ikke er noget papir på en indgåede aftale, at der ikke er papir på dele af aftalen, eller at der måske er papir på aftalen, men at papiret ikke er dækkende for hvad parterne hver i sær mener, der var aftalt.

Mange aftaler bliver lavet ud fra noget man finder frem.

Det kan være en tidligere ejeraftale, en ansættelsesaftale/direktørkontrakt eller handelsvilkår, som man lige finder og kopierer fra nettet et eller andet sted.

Så er behovet for at have papir på aftalen, jo sådan set opfyldt. Men tit sker der det, at papiret ikke bliver tilpasset, så det passer til det faktiske behov.

For en vigtig del af processen med at få papir på ens aftaler er, at få afstemt hvad der egentlig er aftalt. At få det, der er aftalt så præcist reguleret som muligt, og at få øje på det man ikke selv har tænkt over skulle med i aftalen for at gøre den komplet.

Det er også vigtigt ikke at få noget ned på papiret, som ikke kan lade sig gøre i virkeligheden. F.eks. fordi det er i strid med de selskabsretlige regler. Fordi det skattemæssigt er helt hul i hovedet, eller fordi det strider mod de ansættelsesretlige regler.

På samme måde er det vigtigt at få fraveget de regler der gælder, hvis ikke andet er aftalt, for at få den ”rigtige” aftale ned på papiret.

Så det at få papir på det er kun det halve arbejde. Indholdet af papiret er mindst lige så vigtigt. Her er det en overvejelse værd at anvende en papirklipper, som kan hjælpe med at få klippet papiret i den helt rigtige form og størrelse.

Særligt fordi det ofte er nærmest umuligt at tilpasse efter blækket på papiret er tørt.

Jeg har mange sakse at tilbyde, så måske det var en overvejelse værd næste gang, du har behov for at få papir på noget vigtigt, der vedrører din virksomhed.